Liittymävertailun hyödyt – miksi puhelinliittymiä kannattaa vertailla?

Kun tekee hankintoja, vaikkapa solmii liittymäsopimuksia, kannattaa olla tarkkana ja vertailla hintoja. Jos olet utelias ja kiinnostunut hinnoista, olet myös rahatietoinen ja kulutat järkevästi. Liittymäsopimuksen olemassaolo on monelle ihmiselle itsestäänselvyys. Nykypäivän kännykät kulkevat mukana ja usein kannettavat tietokoneet, joten niiden käyttämiseen netissä toimivat liittymäsopimukset ovat olennaisia.

Edullisia liittymiä tarjotaan hyvin aktiivisesti monesta eri kanavasta ja usein. Toisaalta kannattaa itse olla aktiviinen ja etsiä tietoa eri liittymien todellisista kustannuksista ja tarkistaa myös, kuinka pitkään mahdolliset alennukset ovat voimassa. Esimerkiksi https://verrattu.fi/puhelinliittymat-vertailu/ tarjoaa helpon vertailumahdollisuuden puhelinliittymän valitsemiseen. Pitää huomioida, että alennukset ovat usein vain määräaikaisia ja päättyvät tietyn jakson jälkeen, jolloin hinta saattaa pompahtaa yllättävän korkeaksi.

Liittymät kannattaa kilpailuttaa vähintään kerran vuodessa, sillä hinnat todella vaihtelevat usein ja operaattoreiden välinen kilpailu takaa, että yksittäinen asiakas hyötyy, jos on valppaana. Datapaketit, puhelut ja tekstiviestit ja niiden hinnat, voivat tänä päivänä olla aivan eri hintatasolla kuin vuosi sitten.

Mitä pitäisi huomioida liittymähintoja vertailtaessa

Ennen kuin alat vertailla liittymien hintoja, kannattaa aina katsoa nykyisen palveluntarjoajan viimeisimmät laskut, jotta saa käsityksen omista soitto- ja viestittelyvolyymeistä. Samalla pystyy tarkistamaan paljonko liittymä nykyisellään maksaa itselle. Jos soittelee paljon, kannattaa valita liittymä, jossa on rajaton puheaika ja usein myös rajaton määrä tekstiviestejä. Kyseinen liittymä pitäisi löytyä kaikkien operaattoreiden valikoimista.

Jos käyttö on pienempää, ei kannata maksaa rajattomasta määrästä puheluita tai tekstiviestejä, vaan valita laskutus esimerkiksi käytön mukaan. Yleensä puhelinliittymiin liittyy automaattisesti myös datapaketti, jossa on muutama gigatavu. Se kertoo siitä, kuinka paljon voi käyttää nettiä. Oiva säästökeino on, jakaa netti puhelimesta esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle, ja säästää näin laajakaistamaksusta kokonaan. Liittymiä on tarjolla myös rajattomalla netillä. Yhdellä SIM-kortilla on siten mahdollista saada halpa netti sekä tablettiin, läppäriin että kännykkään. Näiden lisäksi, pitää miettiä tarvitseeko 5G -yhteyden vai 4G-yhteyden. 5G takaa nopean ja luotettavan yhteyden, mutta luonnollisesti nostaa hintaa ja se ei vielä kaikilla alueilla toimi.

Mitä muita asioita pitäisi huomioida liittymäsopimuksessa

Puhelinliittymätarjouksessa mainitaan aina, mikä liittymän nettiyhteyden maksiminopeus on. Hitaimmat voivat olla 1 Mbit/s. Jos haluaa, että äänikirjat ja videot pyörivät hienosti, tulee nopeuden kuitenkin olla vähintään 20 Mbit/s. Kaikki tämä vaikuttaa liittymän hintaan. EU-roaming tarkoittaa sitä, että voi käyttää dataa muissa EU-maissa samaan hintaan kuin Suomessa. Silloin ei tarvitse kytkeä mobiilidataa pois päältä, kun matkustaa ulkomaille. Liittymätarjouksen osalta kannattaa katsoa, kuinka kauan sopimus on voimassa.

Usein sopimuksissa on ehto, että asiakas maksaa jonkin alhaisen summan kuukaudessa 12 kuukauden ajan, ja sen jälkeen hän maksaa puheluista ja tekstiviesteistä aiempaa enemmän.  Joten tässä kannattaa olla tarkkana. Puhelinliittymien vertailu tässä kohtaa on erityisen tärkeää, jotta ei maksa turhaan liikaa. Valintakriteereinä tulisi olla hinta, nopeus ja palvelun laatu. Koska kilpailu on todella kovaa operaattoreiden välillä asiakkaista, voi helposti säästää rahaa ja saada aiempaa paremmat ominaisuudet sekä rajattoman netin halvemmalla etsimällä näistä tietoa esimerkiksi netistä. Joten vertailu kannattaa.

Halvempi puhelinliittymä voi säästää jopa kymmeniä euroja kuussa

Jos vaihtaa edullisempaan puhelinliittymään, voi säästää noin 20 euroa kuussa. Varsinkin jos ottaa huomioon puhelinliittymävertailussa talouden kaikki puhelinliittymät, säästettävä summa voi nousta yllättävän korkeaksi. Pitää kuitenkin huomioida, että vanhassa liittymässä voi olla 12-kuukauden tai 24-kuukauden sopimuskausi. Määräaikaista sopimusta ei voi purkaa kesken sopimuskauden, joten kannattaa tämän suhteen olla tarkkana. Jos sopimus ei ole määräaikainen, sen muutos käy nopeasti ja helposti.