Bitcoinin louhinta puhelimella on mahdollista kenelle vain

Louhinta on tuttu termi monelle, jotka ovat olleet tekemisissä kryptovaluuttojen kanssa tai lukeneet niistä lehdistä. Vaikka termi itsessään on tullut vuosien aikana tutuksi harva kuitenkaan oikeasti tietää, mitä louhinnalla oikein tarkoitetaan. Louhinta on vanha kaivostermi, jossa mineraaleja on kaivettu maan sisältä erilaisia maaperiä louhimalla. Sieltä termi on sittemmin siirtynyt myös digimaailman käyttöön, sillä tavoite on sinänsä sama.

Louhinta itsessään ei enää tänä päivänä ole avain rikkauksiin, jossa ahkerin pärjää ja tienaa valtavia summia. Silti Bitcoinin louhinta on edelleen mahdollista ja monet sitä tekevätkin. Rikastuakseen voi toki olla huomattavasti järkevämpää ostaa bitcoineja louhimisen sijasta.

Mitä Bitcoinin louhinta oikeastaan tarkoittaa?’

Bitcoinin louhinnalla, eli englanninkielisellä termillä mainaus (mining), tarkoitetaan prosessi, jossa uusia Bitcoineja tuodaan markkinoille. Louhinnassa tietokone tai jokin muu laite laskee matemaattista, monimutkaista, arvoitusta, jonka ratketessa markkinoille, eli Bitcoinin lohkoketjuun, syntyy uusi lohko. Ratketessaan arvoitus antaa ratkaisseen laitteen hallitsijalle tietyn määrän Bitcoineja.

Bitcoinien arvon ollessa korkea, on ratkaisulaitteista tullut todellisia tehokoneita, joiden tehoon edes hurjimmat kotikoneet eivät enää kykene. Tästä syystä Bitcoinin louhinnasta ei ole enää saatavilla niin suurta hyötyä kuin aikaisemmin Bitcoinin historiassa.

Tätä nykyä alalla on ammattimaisia toimijoita, joiden palveluksessa työskentelee satoja työntekijöitä ja nämä toimijat ratkaisevat suurimman osan arvoituksista. Louhintaan ei siis kannata juurikaan enää yksin lähteä, vaan on syytä miettiä toista tapaa rikastua Bitcoinilla. Varsinkin, jos sen mielii tehdä kokonaan yksin.

Bitcoinin louhinta teknisesti selitettynä

Koska Bitcoin on monien muiden kryptovaluuttojen tavoin hajautettu rahoitusjärjestelmä, tarkoittaa se, että sitä ei hallinnoin yksittäinen pankki tai toimija. Täten Bitcoinia ei siis lasketa liikenteeseen, kuten normaaleita valuuttoja keskuspankkien toimesta.

Lohkoketjun avulla toimivat kryptovaluutat toimivat periaatteessa samalla tavoin kuin normaalit pankit, mutta siellä kuka tahansa voi alkaa pankkiiriksi ja laskea valuuttaa liikenteeseen. Lohkoketju kehittyy arvoitusten ratkaisemisen seurauksena ja näin arvauksen saamalla oikeaan, saa louhija Bitcoineja itselleen.

Huippuunsa viritetyt ammattimaiset louhintakoneet ovat siis käytännössä koneita, jotka arvaavat arvoituksen lopputulosta valtaisalla vauhdilla. Ensimmäisenä oikeaan arvaukseen päätynyt kone siis voittaa ja saa Bitcoinit palkkioksi.

Millä tavoin Bitcoinia voi siis louhia itse?

Bitcoinin louhinta yksinään ei ole enää järkevää alalla olevien ammattimaisten toimijoiden osalta, mutta vastaiskuna tähän yksittäiset toimijat ovat muodostaneet pooleja, joiden avulla omaa laskentatehoa voidaan yhdistää muiden louhijoiden kanssa.

Louhintaa voi suorittaa käytännössä, millä tahansa älylaitteella, jopa puhelimella. Puhelimella louhiessa on toki syytä muistaa, että puhelimen ominaisuuksien on oltava kunnossa. Kannattaa myös pitää huoli, että puhelimessa on nopea liittymä netillä, sillä bitcoinin louhinta vaatii nopean netin.

Louhiminen puhelimella

Bitcoinin louhinta puhelimella käy kaikista helpon liittymällä pooliin, jossa on muitakin louhijoita. Pooliin liittymisen jälkeen puhelimeen tulee ladata jokin louhintasovellus, joiden avulla puhelimen saa liitettyä osaksi poolin laskenta tehoa.

Puhelimella suoritettavassa louhinnassa on tärkeää muistaa, että louhinnan tuottoisuus riippuu periaatteessa kahdesta asiasta. Nämä ovat sähkön hinta sekä puhelimen prosessointiteho. Sinällään puhelimella louhiminen on miltei mahdotonta, sillä esimerkiksi huomattavasti tehokkaammilla tietokoneillakin se on yksinään haastavaa.

Kannaattako Bitcoinin louhinta puhelimella?

Louhinnan ollessa tätä nykyä niin ammattimaista, niin tähän kysymykseen on oikeastaan helppoa vastata, että ei. Toisaalta louhinta on kuitenkin mukava harrastus. Pooleissa Bitcoineihin voi myös oikeasti päästä kiinni. Silloin louhijalla on jotain, jonka arvonnousua odottaa.

Bitcoinin arvolle on esitetty arvioita, joissa se voisi olla jopa miljoonia euroja, jolloin pienikin omistus voisi olla arvokas. Toisaalta on myös esitetty arvioita, että sen käypä arvo jäisi suurin piirtein nykyisiin lukemiin, jolloin pienet osuudet eivät kaikkien kulujen jälkeen tekisi louhinnasta kovinkaan kannattavaa.